Skip to content

Temettü Emekliliği Nedir

    Temettü emekliliği, borsada işlem gören temettü verimi yüksek, düzenli büyüme ve sürdürebilir kar geçmişi olan hisse senetlerinden alarak ya da biriktirerek uzun vadede yaşam masraflarını karşılayacak düzeyde temettüden pasif gelir elde etmeye verilen isimdir. Temettü emekliliğinde amaç uzun vadeye yayılmış yatırımların yıl içinde aylara dağılmış nakit akış dengesi ile faizden fazla oranda düzenli gelir ile finansal özgürlüğe kavuşmaktır.

    Peki temettü emekliliği gerçekte uygulanabilir mi?

    Bunun en kolay ve rahat örneği hisse biriktirerek yapılabilir. Hisse biriktirmek temelde zor ve zaman gerektiren bir iştir. Birçok kişi yolun uzunluğunu baştan görüp korkup ya da zor gelerek uygulamak istemeyebilir. Ancak her ay ya da yılda belirli miktarda yapılan hisse alımları size belli bir süre sonra çok ciddi kazançlar ve aylık temettü ödemesi olarak geri dönüş yapar. Buna kartopu etkisi ya da bileşik getirinin gücü de denilebilir. Örnek vermek gerekirse, her yıl ortalama %15 hisse getirisine ve %6 temettü verimine sahip temettü portföyünde, her yıl düzenli olarak 6000 TL’lik hisse alımında ve her yıl hisselerden gelen temettüler ile geri hisse alımı yapıldığında 25 yıl sonra 4,073,997 milyon TL portföy değerine ulaşmış olursunuz. (Her yıllık alımda sabit fiyattan bir kez alım yapıldığı var sayıldı. Hisse fiyatı temettüden arındırılmış fiyattır.)

    Örnekteki gibi eğer her yıl düzenli olarak sabit fiyattan 6000 TL’lik hisse alımında 25 yıl sonra yıllık 230 bin TL temettü gelirine sahip olmuş olursunuz. Bu da aylık olarak yaklaşık 19200 TL yapmaktadır.

    Bist Temettü Endeksi ve Bist 100 Karşılaştırılması

    Borsa İstanbul’daki temettü hisselerinden oluşan XTMTU endeksi(Mavi Çizgi)  ve Bist100 (Mor Çizgi) karşılaştırmasında da görüleceği üzere temettü hisseleri sadece temettü gelirleri değil borsanın da üzerinde bir getiri sağlar.

    Kaynak: investing.com

    Portföy Yönetimi

    Uzun vadede bazen sadece doğru temettü hisselerini seçmek yetmeyebilir. Bazen makro ve mikro ekonomik ortama göre portföyde farklı yatırım enstrümanlara yer vermek gerekebilir. Eğer yüksek enflasyon ve düşük büyümenin olduğu bir ortamdan söz ediyorsak portföyde altın bulundurmak yararlı olabilir. Ayrıca pasif gelir elde etmeye çalışırken oluşturacağımız portföylerde nakit akışını dengeli bir şekilde yönlendirmeliyiz. Bazen şirketler olağan dışı durumlarda düşük kar ya da global kriz ortamlarında temettü ödemeyebilirler. O yüzden elde edilecek gelirin sadece temettü hisseleri üzerinden değil, kupon ödemeli eurobondlar gibi alternatiflerde portföyde bulunmalıdır.

    Ekleme 15/10/2020

    Temettü Emekliliğine Matematiksel Bakış

    Birkaç geri dönüş üzerine olaya birde matematiksel olarak bakalım. Başlamadan önce kullanacağımız formülü açıklayarak başlayalım. İleri ki tarihte elde edeceğimiz bir varlığın bugünkü değerini hesaplarken kullanacağımız K/(1+r)^t (K bölü bir artı r üzeri t) formülü. Formülde K ilerde elde edeceğimiz para miktarı, r yıllık olarak paranın maliyeti yani enflasyon ve t ise zamanı ifade etmektedir. Örnek ile açıklamak gerekirse enflasyon yüzde 10 olsun, 2 yıl sonra elimize geçecek olan 10,000 TL’nin bugün ki değeri ise 10,000/(1+0,1)^2 formülü ile 8264 TL olarak bulunur. Bir önceki yazıda yıllık 6000 TL sabit birikim ile 25 yıl birikim yapan bir kişinin son yılda toplam 4 milyon TL’lik bir değere ulaştığını bulmuştuk. Bu formüle göre 25 yıl sonraki (yıllık enflasyonun %10 olarak kabul edersek) 4 milyon TL’nin bugün ki değeri 4,000,000/(1+0,1)^25 formülünden 369,095 TL olarak bulunur. Totalde 150,000 TL birikim ile ile ulaşmıştık bu rakama. Gelin bir de her yıl düzenli olarak aldığımız 6,000 TL’nin bugün ki değerine bakalım. Yine aynı formül ile hesapladığımızda 25 yıl sonunda reelde bizim 6,000 TL’ler totalde 54,462 TL olarak bulunur. Yıllık ortalama 230,000 TL temettü alacağımızın ise bugün ki değeri ise yıllık 21,292 TL olarak bulunur. Aylık olarak 1774 TL’ye karşılık gelmektedir.

    3 thoughts on “Temettü Emekliliği Nedir”

    1. Pingback: Neden yatırım yaparız? – FİNANS ATLASI

    2. Merhaba, bahsettiğiniz Excel tablosunu şimdi yazının sonuna ekledim. Kolay gelsin şimdiden.

    3. Cenk Erdoğan

      Merhaba,
      çok değerli bilgiler verdiğiniz için teşekkürler.
      yukarıdaki Temettü Emekliliği 25 Yıllık Örnek hesaplama Excel tablonuzu paylaşmanız mümkün mü acaba?
      Rakamları değiştirerek tasarruf planlarımı incelemek istiyorum.

      Saygılarımla,
      Cenk Erdoğan
      info@cenkerdogan.com

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *