Teknik analiz, en genel tabir ile geçmişteki fiyat hareketlerine bakarak gelecekteki fiyat hareketlerini takip edebilmek olarak tanımlanmaktadır. Hemen hemen her piyasada aktif olarak kullanılan bir analiz türü olan teknik analizi gelin biraz daha detaylı olarak inceleyelim. İlk olarak piyasada teknik analiz mi yoksa temel analiz mi sorununun cevabı ile başlayalım. Bu sorunun kesin veya net bir cevabı yoktur, çünkü her ikisinde yerine göre güçlü birere enstrüman olarak kullanılabilmektedir. Örnek vermek gerekir ise borsada hisse bazlı spekülatif hareketler, şirket ile ilgili haberler veya açıklamalar ve bilanço gibi gelişmeler, o hissede teknik analizin işlevselliğini azaltan durumlardır. Bilanço ve şirket haberlerini yorumlayıp fiyata yansıtmak ise temel analiz ile mümkün olmaktadır. Bu sebepledir ki piyasalarda teknik analiz mi temel analiz mi sorusunun cevabı kesin değildir.
Teknik Analiz Nasıl Yapılır?
Teknik analiz yapabilmek için grafik okumayı bilmek gerekmektedir. Buna ek olarak teknik analizin bazı temel kavramları olan destek, direnç, trend, yükselen kanal, alçalan kanal veya indikatörleri bilmek gerekmektedir. Öncelikle şunu belirtmekte fayda var %100 garanti ile çalışan bir teknik analiz yöntemi, indikatörü yoktur. Analiz yapılırken kullanılacak yöntemler piyasaya göre değişmektedir. Yani hisse senetlerinde çalışan bir indikatör forex piyasasında çalışmayabilir.
Teknik Analiz Göstergeleri Nelerdir?
Teknik analizde en çok kullanılan osilatörler ve indikatörler aşağıdaki gibidir;
- MA – Hareketli Ortalamalar
- MACD – Moving Average Convergence Divergence
- RSI – Relatif Güç Endeksi
- CCI – Commodity Channel Index
- Bollinger Bantları
- Momentum
- Stokastik
- Parabolic SAR
Teknik Analiz Formasyonları Nelerdir?
Formasyonlar teknik analiz açısından grafiklerde oluşan görsel oluşumlardır. Formasyonlar yardımı ile fiyatların gelecekte alacağı yönü kestirmek mümkün olabilmektedir. Teknik analiz kullanılan en temel formasyonlar şu şekilde sıralanabilir;
- Çift Dip Formasyonu / İkili Dip Formasyonu

- Çift Tepe Formasyonu / İkili Tepe Formasyonu
- Yükselen Üçgen Formasyonu
- Alçalan Üçgen Formasyonu
- Omuz Baş Omuz Formasyonu
- Bayrak Formasyonu
- Flama Formasyonu
.jpg?w=1200&ssl=1)