Sasa, 1966 yılında kurulmuş ve polyester sektöründeki üretimine başlamıştır. Süreç içerisinde aralıksız yatırımları ile hızlı büyüme modeli yakalayan Sasa Polyester, sektördeki büyüklüğünü korumak ve daha da gelişitmek adına 2000 yılında kimya devi Dupont ile joint-venture tarzı bir ortalık kurdu ve DupontSA adını aldı. Sabancı Holding’in 2004 yılında Dupont şirketini satın alması ile isim Advansa olarak değiştirildi. 2005 yılında ise isim Advansa Sasa Polyester oldu ve 2011 yılında Sabancı’nın Advansa’nın tüm hisselerini satın alması ile isim 2011 Sasa olarak değiştirildi. 30 Nisan 2015 yılında Sabancı Holding’e ait olan hisselerin Erdemoğlu Holding tarafından alınması ile ortaklık yapısında %51 oranında Erdemoğlu Holding ve kalan %49 oranı ise halka açık hale ulaşmış oldu. 2015 yılı içerisinde yapılan pay alımları ile Erdemoğlu Holding’in Sasa içerisindeki payı %84,80 seviyesine ulaştı. Sasa Polyester’in Adana’da entegre üretim tesisi ve İskenderun’da kendi hammadde depolama tesisinin yanında İstanbul ve Ankara’da irtibat büroları bulanmaktır. Sasa Polyester, faaliyet gösterdiği polyester elyaf, filament ve polimer sektörlerinde yaklaşık 1.365.000 ton/yıl kurulu polimerizasyon kapasitesi ile Türkiye’nin bu alandaki üretim kapasitesinin önemli bir kısmını teşkil etmektedir.
Sasa Polyester Borsa İstanbul’daki dünkü kapanış fiyatı olan 46,50’ye göre 52 milyar piyasa değerine sahiptir. Şirkertin toplam 1,12 milyar olan sermayesinin %58,15’ine denk gelen 651 milyon hisse Erdemoğlu Holding’e aitken, Merinos Halı %14,73 ve Dinarsu %7,81 oranında hisseye sahiptir. Geriye kalan %19,31 oranındaki kısım ise halka açıktır. Fiili dolaşımda bulunan oran ise %19,61’dir.
Son yayınlanan 2021 3 çeyrek raporuna göre Sasa Polyester 3.649 milyon TL satış gelirine ulaşmıştır. Yıllık bazda artan satışların etkisi ile güçlü bir satış gelirine ulaşan Sasa 526 milyon TL FAVÖK ve 765 milyon TL net kar rakamına ulaşmıştır. Yıllık bazda hem net kar hemde satışlar artış eğilimi kaydetti. Dünya genelinde hammadde maliyetlerindeki, lojistik sektöründeki gemicilik ve navlunmaliyetlerindeki fiyat artışı ile brüt kar marjı ve FAVÖK marjı bir miktar daraldı. Sasa Polyester’in 3Ç21’de ihracatının ciraya katkısı yıllık olarak %7,4 puan artarak %29,4 seviyesine ulaşmıştır. Bu dönem içerisinde üretimlerinde elyaf için %24, polyester cips için %117, poy için %329, dmt için %15 ve polyester iplik için %34 oranında yıllık bazda artışlar kaydedilmişerdir.

Sektördeki büyüme şirketi pozitif olarak desteklemeye devam etmektedir. Şirketin yaptığı yatırımların meyvesini gelecek dönem içerisinde fazlasıyla geri alacağı ve bu geri dönüşler ile birlikte daha fazla yatırım yapması beklenmektedir. Sasa Polyester yatırımları kapsamında yüksek montanlı devlet teşviklerinden de yararlandığını düşünürsek, gelecek dönemlerde teşviğin devam etmesi şirket için karlılığını güçlü bir konuma gelmesine sebep olabilir. Şirketinnet döviz açık pozisyonu bulunmaktadır. Ancak bu neden den dolayı oluşacak olan kur riskinin hali hazırdaki yüksek ihracat rakamı ile birlikte dengeleneceği düşünülmektedir.