Platypus Finance, Avalanche ağı üzerinde çalışan stabil kripto paralar arasında swap yapmak üzere düzenlenmiş bir AMM protokolüdür. Avalanch üzerinde bu işi yapan Gondola finance benzeri bir yapıya sahip olsada bir çok farklı özelliği de içerisinde barındırmaktadır. En genel tanım ile Platypus Finance’ı Avalanche üzerinde kurulu Curve olarak adlandırabiliriz. Platypus likitide sağlayıcılar için impermanent loss riskini ortadan kaldıran ve daha düşük fiyat kaymaları sağlayan (slippage) özellikleri barındırmaktadır.
Platypus Finance Yol Haritası
Projenin yol haritası aşağıdaki gibidir;

Bu yol haritası whitepaper’da paylaşıldığı için hali hazırda bir çok aşaması gerçekleşmiş durumdadır. Proje ayrıca Avalanche üzerinde Avax X-Grant özelliğini almış ilk projedir.
Platypus Likitide Havuzları
Platypus üzerinde şuan USDC.e, USDT.e, DAI.e ve MIM stabil kripto paralar ile işlem yapılmaktadır. Platypus üzerinde işlem yapabilmek için ilk önce üzerinde çalıştığı blockchain olan AVAX tokenı işlem ücretlerini ödemek aracıyla tutmanız gerekmektedir. Platfom üzeriden yapılan her swap için kullanıcıdan 0,04% oranında işlem ücreti likidite sağlayıcılar için kesilir. Ayrıca platfrom, havuzun kapsama oranına göre ekstradan yatırma veya çekme ücreti kesebilmektedir. Platypus üzerinden yapılan herhangi bir swap işlemi normal DeFi uygulmarından yaptığımız swap işlemlerinden yapılış açısından herhangi bir farkı yoktur. Aksine daha kolay bir arayüz ile kullanıcı deneyimi daha üst seviyeye taşınması hedeflenmiştir.
Platypus finance üzerinde klasik likitide havuzları yoktur. Onun yerine tek bir havuz sistemi vardır. Kullanıcılar bu havuzlara elindeki stabil kripto paralarını yatırarak belirli getiri oranlarından faydalanmaktadır. Kullanıcılar bu havuzlara paralarını yatırırken tek bir varlık üzerinden yatırırılar, örneğin USDT.e havuzuna sadece USDT.e yatırılmaktadır. Platypus bu havuzlar ile birlikte swap yapmak isteyenlerin isteklerini otomatik olarak karılayacağı bir yapı tasarlamış ve hizmete sunmuştur. Kullanıcılar havuzlara varlık yatırırken veya çekerken arbitraj ataklarını önlemek adına belirli bir ücret öderler.

Likitide sağlayıcı varlıklarını havuzdan çekmeye çalıştığı zaman eğer havuzun büyük bir kısmını kapsıyorsa varlığının hepsini tek seferde çekilmesine izin vermez. Platypus üzerindeki karşılama oranı (coverage ratio) dengeye gelen kadar çekim için bekleyeceği konusunda uyarı alacaktır. Platypus ayrıca likidite sağlayıcılara havuzlardaki varlıklarını fazla olan diğer varlıklar üzerinden çekebilmelerine olanak sağlamaktadır.
Platypus Finance (PTP) Tokenomics
Platypus Finance projesinin yerel tokenı olan PTP’nin dağılımına baktığımızda toplamda 300 milyon adet token olacak şekilde tasarlandı. Arzın 40% likidite teşvikleri, 20% hazine, 17,5% satışlar (public&private), 15% takıma, 3,5% borsa likiditesi, 2% advisorlara ve 2%’lik kısım ise Avalanche vakfı için ayrılmış durumda.
Platypus Whitepaper’ı okumak için tıklayınız.
Pingback: Kripto Para & Blockchain Gazetesi 9 – FİNANS & KRİPTO ATLASI
Pingback: Kripto Para & Blockchain Gazetesi 4 – FİNANS & KRİPTO ATLASI