Skip to content

PancakeSwap Nedir? Nasıl Kullanılır?

    PancakeSwap, Binance Smart Chain üzerinde çalışan ve hızlıca çok düşük işlem ücretleri ile tokenları swap edebileceğimiz bir merkezi olmayan ticaret protokolüdür. PancakeSwap üzerinde inşa edilmiş likidite havuzlarında tokenlerın alışverişine imkân sağlayan akıllı sözleşmeler kullanmaktadır. PancakeSwap üzerinde swap etmek işlemin yanı sıra likidite havuzlarına katılmak, staking ödülleri, NFT alım satımı ve fiyatlar üzerinde tahmin yapabilmenizi sağlayan opsiyonlar bulunmaktadır.

    Binance, Huobi ve Coinbase gibi merkezi borsalardan farklı olarak PancakeSwap kullanıcıların aracısız bir şekilde varlıklarını alıp satma imkânı sunmaktadır. Merkeziyetsiz borsalar yazısında da bahsettiğimiz gibi bu tarz borsaların çoğu Ethereum blok zinciri üzerinde çalışırken, PancakeSwap işlem ücretinin daha düşük ve hızın görece olarak yüksek olduğu Binance Smart Chain (BSC) üzerinde çalışır. Elbette BSC Binance tarafından geliştirildiği için merkeziyetsizliği sorgulansa da üzerinde çalışan PancakeSwap işlem hacmi bakımından rakiplerine göre oldukça yüksek işlem hacmine sahiptir.

    4/12/2021 Merkeziyetsiz Borsa İşlem Hacimleri

    PancakeSwap İşlem Ücreti ve Listeleme

    PancakeSwap’ta herhangi bir kontrol mekanizması yoktur. Bu sebeple Ethereum ağı üzerinde çalışan Uniswap ve SushiSwap’a benzer. PancakeSwap BSC üzerinde çalıştığı için BEP-20 tokenlarının ticareti yapılmaktadır. Diğer Merkeziyetsiz borsalarda olduğu gibi, PancakeSwap da AMM (otomatik piyasa yapıcı) sistemi üzerine kurulu likidite havuzları kuruludur. Merkezi borsada gördüğümüz bir emir tahtası söz konusu değildir. Tüm alım satım işlemleri likidite havuzlarında akıllı sözleşmeler ile gerçekleşir. Kullanıcılar merkezi borsalardaki gibi sabit işlem çiftleri üzerinde değil kendi seçtikleri işlem çiftleri üzerinden işlem yaparlar. PancakeSwap yapılan her işlemden %0,25 oranında işlem ücreti keser. Bu işlem ücretinin %0,17 kısmı likidite sağlayıcılara ödül olarak giderken, %0,03’lük kısmı PancakeSwap hazinesine aktarılır ve kalan %0,05’lik kısım ise piyasadan yakılmak üzere CAKE alımı için yapılır.

    PancakeSwap’ın ve diğer merkeziyetsiz borsaların en büyük özelliği merkezi borsaları ortadan kaldırarak, işlem ücretlerinin kullanıcılar tarafından kazanılmasını sağlamaktır. Tokenlarını belirli bir dönem için kitlemeye istekli kullanıcılar havuzlara likidite sağlayarak tokenlarının yanı sıra ek gelir elde edebilirler. PancakeSwap üzerinden likidite sağlayıcılara verilen ödüller platformun kendi yerel kripto parası olan CAKE üzerinden dağıtılır. Kullanıcılar ayrıca ellerinde olan CAKE tokenları direkt olarak havuzlara yatırarak farklı kripto para birimlerinden de gelir elde edebilirler.

    PancakeSwap Kullanımı

    PancakeSwap kullanımı için ilk olarak bir kişisel cüzdana ihtiyacınız vardır. PancakeSwap MetaMask, Trust Wallet, Binance Chain Wallet gibi farklı cüzdanları destekler. MetaMask bir Ethereum cüzdanı olmasına rağmen, kullanıcılar MetaMask cüzdanlarında Binance Smart Chain’e geçiş yaparak PancakeSwap’ta işlem yapabilir. PancakeSwap üzerinde işlem yapmak isteyen kullanıcıların cüzdanlarını platforma bağlamaları ve cüzdanlarında yeteri kadar BNB token olmak zorundadır. Daha sonradan platform üzerinden tıpkı Uniswap ve diğer merkeziyetsiz borsalarda olduğu gibi işlem yapmak istediği işlem çiftini ve miktarını belirleyip swap butonuna tıklayarak ve işlemi cüzdanlarında onaylayarak tamamlayabilir.

    PancakeSwap’ta Swap İşlemi Örneği

    PancakeSwap üzerinden kullanıcılar tıpkı Opensea ve Rarible platformlarındaki gibi NFT alıp satabilmektedirler. NFT platformunu Pancake Squad ile duyuran platform daha sonradan birçok koleksiyonun eklenmesi ile büyüyen bir NFT altyapısına sahiptir.

    Bütün bu özellikleri üst üste topladığımız zaman birçok olanağı bir tek platformda toplamayı başaran PancakeSwap merkeziyetsiz borsalar arasındaki güçlü yerini korumaya devam edecek gibi gözüküyor.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *