Skip to content

F/K Nedir ve Nasıl Yorumlanır?

    Fiyat kazanç oranı ya da kâr çarpanı kısaca F/K bir şirketin elde ettiği kâra göre fiyatını ölçme amacıyla kullanılan bir değerleme aracıdır. Bir hisse senedinin pahalı mı yoksa ucuz mu işlem gördüğünü anlamak için kullanılır. Eğer F/K yüksek ise pahalı düşük ise ucuz olarak yorumlanır ancak her zaman bu genelleme doğru değildir. F/K oranını hesaplamak için şirketin hisse senedi fiyatının hisse başına kârına bölünür.

    Hisse Başına Kâr = Yıllıklandırılmış Net Kâr / Ödenmiş Sermaye

    F/K = Hisse Senedi Fiyatı / Hisse Başına Kâr

    Yıllıklandırılmış net kâr ise bir şirketin son 4 çeyrekte elde ettiği toplam kârdır.

    Örnek ile açıklamak gerekirse;

    SASA Polyesterin 2020 2.çeyrek finansallarına göre şirketin ödenmiş sermayesi 830 milyon TL, yıllıklandırılmış net kâr ise 764,5 milyon TL’dir. Bunlardan hareket ile Hisse Başın Kâr 0,92 olarak bulunur. Şuan itibari ile SASA’nın fiyatı 16,78 TL. F/K oranı ise 16,78/0,92 ile 18,24 olarak bulunur.

    F/K oranı iki farklı şekilde hesaplanır. Bunlardan ilki şirketin geçmişteki son 4 çeyrek için yıllıklandırılmış kârını temel alarak diğeri ise gelecekteki 4 çeyrekte elde edilmesi beklenen toplam kar ile hesaplanır. Hisse senetleri çoğunlukla beklentiyi fiyatları için ikinci F/K oranı analiz yaparken daha fazla önem kazanır. Yine aynı şekilde hem gelecekteki hemde geçmişteki yıllıklandırılmış kâr hesabında net karın kârın hangi kalemlerden elde edildiği önemlidir. Örneğin döviz fiyatlarının aşırı yükseldiği bir çeyrekte döviz stoğu bulunan bir şirket yüksek kar açıklar ve kurda sert düşüşlerin yaşandığı bir çeyrekte ise görece daha düşük kâr açıklar. Bu durumda F/K oranları yanıltıcı şekilde dalgalanmıştır. Yine aynı şekilde yüksek vergi geliri elde eden bir şirkette F/K oranı yanıltıcı şekilde oluşabilir. Anlamlı bir F/K oranı için şirketin net dönem kârının büyük çoğunluğunun esas faaliyetlerine bağlı gelirlerden elde edilmesi önemlidir.

    1 thought on “F/K Nedir ve Nasıl Yorumlanır?”

    1. Pingback: PD/DD Nedir ve Nasıl yorumlanır? – FİNANS ATLASI

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *